zdroj: Deník / Pavel Netolička

Minulý víkend se konaly závody zařazené do mezinárodního mistrovství ČR na přírodních okruzích a evropského šampionátu IRRC.

V kategorii nad 600ccm nastoupil za Factory racing jezdec Radovan Štěpánek. V kategorii do 600ccm pak Lukáš Václavovič.

Bohužel závody již od soboty provázeli komplikace a posouvání kvalifikačních jízd. Druhý kvalifikačnín trénink „třídy nad 600“ musel být dokonce posunut na nedělní ráno. Závod této třídy se nakonec díky nenadálým událostem musel zrušit úplně. Radovan se tak svého závodu nedočkal.

Lukáš Václavovič nastoupil letos do svého vůbec prvníhi závodu na přírodním okruhu, protože se na začátku sezony zranil při tréninku v Brně.

„První kvalifikační jízda byla tzv. na vodě. Déšť mi nevadí, ale po zranění jsem potřeboval získat znovu jistotu na motocyklu, najet co nejvíce kol a nejlépe za stejných podmínek jaké budou v závodě. Podmínky se však diametrálně lišily. Navíc, trať je velice rychlá a není tak ideální pro můj téměř sériový motocykl.

Druhá kvalifikace již byla na suchu, tam jsem poznal, jaké to je skákat do rozjetého vlaku. Naskakovat do rozjetého šampionátu, kdy soupeři mají za sebou již několik závodů a stovky závodních kilometrů je opravdu těžké a tento fakt se v tréniku potvrdil, drtivá většina startovního pole byla prostě příliš rychlá a já takové tempo nedokázal akceptovat.

V samotném závodě jsme nakonec zrychlil o celých 8 vteřin a dostal se na loňské časy, kdy jsem byl na tomto okruhu poprvé. Bohužel penalizace mi ještě odsunula celkovým pořadím o něco níže. To mi ale nevadí, jsem rád, že jsem po beznadějné sobotě opět zrychlil aspoň na úroveň z loňského roku. Je třeba posouvat se krok po kroku. Nic nejde hned. Divákům jsme pár předjížděcích soubojů předvedli, tak se doufám také nenudili. Na závěr děkuji svému týmu a lidem kolem mě, všichni byli jedním slovem skvělí.“

zdroj: youtube